Verleden & Toekomst


Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

De afbeeldingen op deze pagina’s zijn slechts een kleine greep uit het enorme aanbod aan wetenschappelijke onderzoeken over het klimaat, verleden, heden en toekomst. Het wetenschappelijke bewijs dat wij mensen de huidige versnelling van de opwarming van het klimaat veroorzaken is overweldigend. Als je het echter eens bent met één of meer van de volgende zeven uitspraken, dan is het wellicht verstandig je er sowieso niet in te verdiepen en deze website te verlaten. Want dan is er waarschijnlijk niets dat iemand kan zeggen of doen om je van mening te doen veranderen:

  1. ‘Wetenschap is ook maar een mening.’
  2. ‘Ik zag op de sociale media dat er allemaal niets van waar is.’
  3. ‘De onderzoeken naar klimaatverandering zijn gemanipuleerd door de main stream media om ons bang te maken.’ 
  4. ‘De mens is véél te onbetekenend (en de aarde véél te groot) om ook maar énige invloed op het klimaat te kunnen uitoefenen.’ 
  5. ‘Ik luister altijd heel goed naar mijn onderbuikgevoelens en volgens mij kan er gewoon niets van kloppen.’ 
  6. ‘Alle zogenaamde “wetenschappelijke rapporten” over het klimaat zijn vals en tonen gewoon aan hoe machtig de wereldregering en de linkse elite is.’ 
  7. ‘In 1976 was het óók heel erg warm.’ 

Mocht je echter gewoon om je heen kijken en zélf zien dat het weer steeds extremer wordt, dat het geen plek op de aarde onberoerd laat (ook jouw directe omgeving niet) en dat de ene na de andere klimaatramp over de planeet spoelt, dan vind je hieronder de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Het is het resultaat van honderden toegewijde, hoogopgeleide wetenschappers die tientallen jaren hebben gewerkt aan duizenden rapporten over het klimaat. Rapporten die steeds grimmiger worden en steeds minder tijd voor ons overlaten om in te grijpen.

Sta bij sommige plaatjes wat langer stil om ze op je te laten inwerken want ze kunnen de rillingen over je rug laten lopen. Dat is prima, ril maar. Maar uiteindelijk zullen al die rillingen tezamen moeten leiden tot iets wat we allemaal als het moeilijkst ervaren bij iedere verandering, groot en klein, voor zowel individu als groep en voor zowel samenleving als suprasysteem: we moeten onze gewoontes doorbreken.

Je kunt op iedere afzonderlijke afbeelding klikken om hem te vergroten.